Είμαστε αυτό
που προσφέρουμε…
Σχεδιασμός

Κάθε κείμενο που υποβάλλεται για έκδοση διαβάζεται προσεκτικά από έμπειρη ομάδα επαγγελματιών αναγνωστών. Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε πως δεν είναι η ίδια ομάδα που διαβάζει κάθε κείμενο που παραλαμβάνουμε, γιατί αυτά συγκεντρώνονται ανάλογα με το είδος τους και προωθούνται σε ομάδες που κατέχουν το συγκεκριμένο είδος κειμένων. Έτσι, διαφορετική ομάδα θα αναλάβει να αξιολογήσει ποίηση και άλλη ομάδα ένα παιδικό βιβλίο, ένα εκπαιδευτικό βιβλίο ή ένα μυθιστόρημα.

Για κάθε έργο που διαβάζεται από την ομάδα μας και θεωρούμε πως μας αντιπροσωπεύει για έκδοση, θα ακολουθεί μία προσωπική επαφή με την υπεύθυνη των εκδόσεών μας, κυρία Αναστασία Κορινθίου, που θα σας μεταφέρει την κριτική της ομάδας αλλά και τα σημεία εκείνα που θεωρήθηκαν «δυνατά», χωρίς να παραβλέψουμε τα αδύνατα σημεία που τυχόν υπάρχουν και χρειάζεται να βελτιωθούν. Σε συνεργασία μαζί της θα διαμορφωθεί ένα περιεκτικό και θελκτικό κείμενο για το οπισθόφυλλο του βιβλίου και, φυσικά, αν χρειαστεί θα συζητηθούν και επιμέρους στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, ο γενικός τίτλος του βιβλίου ή ακόμα και αυτοί των κεφαλαίων.

Η επιμέλεια ενός κειμένου έχει τεράστια διαφορά από τη γραμματική και τυπογραφική διόρθωση ενός κειμένου.

Διορθωτής μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τη γλώσσα, έχει φιλολογικές ή άλλες σπουδές, έχει εμπειρία στη διόρθωση βιβλίων και… γερό μάτι. Είναι αυτός που θα πάρει το κείμενο και θα ανακαλύψει ακόμα και το παραμικρό λάθος. Όσο καλά κι αν γράφει κάποιος, ένα δεύτερο μάτι είναι απαραίτητο για να εντοπίσει κάποιο συντακτικό λάθος, μια ορθογραφική παράλειψη ή ακόμα κι ένα απλό κενό ανάμεσα στο τελευταίο γράμμα μιας λέξης και ένα σημείο στίξης.

Ο επιμελητής, όμως, κάνει μια άλλη δουλειά, και σε αντίθεση με αρκετούς Έλληνες συγγραφείς που δύσκολα δέχονται παρεμβάσεις στο κείμενό τους, στο εξωτερικό ο ρόλος του είναι πολύ διαδεδομένος και ιδιαίτερα σημαντικός. Θεωρείται πρόσωπο-κλειδί σε κάθε σοβαρή έκδοση, όχι μόνο για την άριστη χρήση της γλώσσας αλλά και γιατί μπορεί –σε συνεργασία, πάντα, με το συγγραφέα– να απογειώσει μια ιστορία.

Ένα γνωστό παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας επιμελητή-συγγραφέα είναι και η περίπτωση του Ρέιμοντ Κάρβερ, ενός κορυφαίου Αμερικανού διηγηματογράφου, τα έργα του οποίου κυκλοφόρησαν από σπουδαίους εκδοτικούς οίκους με μεγάλη απήχηση στο κοινό. Μάλιστα, εννέα διηγήματά του μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη το 1993 με τίτλο «Επεισόδια», σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Όλτμαν.

Λίγο καιρό μετά το θάνατό του η χήρα του αποφάσισε να επανεκδώσει την επιτυχημένη σειρά διηγημάτων του «Για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για αγάπη» στη μορφή που είχαν αρχικά. Προτού δηλαδή ο επιμελητής και στενός συνεργάτης του συγγραφέα Γκόρντον Λις κόψει μεγάλο μέρος του κειμένου και προτού αλλάξει τον τίτλο του βιβλίου αλλά και πολλά στοιχεία στο περιεχόμενο αυτών των διηγημάτων. Το αποτέλεσμα της κίνησης της χήρας του Κάρβερ αποδείχθηκε καταστροφικό. Τα πρωτότυπα δεν ήταν καθόλου ισάξια του τελικού κειμένου, που ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας συγγραφέα και επιμελητή.

Μα πού οφειλόταν αυτό, αφού το έργο το είχε γράψει πράγματι ο Κάρβερ και η ιδέα ήταν 100% δική του; Στο ότι το έμπειρο μάτι του κορυφαίου επιμελητή ήξερε σε ποια σημεία έπρεπε να παρέμβει ώστε το κείμενο να «σφίξει» κρατώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο, σε ποια σημεία χρειαζόταν μεγαλύτερη ανάπτυξη ή διαφορετικό ύφος. Υπήρχαν αρκετά κομμάτια που τα ξαναέγραψε χωρίς όμως να παρεκκλίνει από αυτό που ο Κάρβερ είχε στο μυαλό του όταν εμπνεύστηκε την ιστορία του. Κάποια σημεία ξαναγράφτηκαν από την αρχή με στόχο να τονιστεί η σημασία του έργου και ο λόγος να γίνει πιο άμεσος και καθαρός. Εμείς στο Υδροπλάνο δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην επιμέλεια ενός κειμένου, προτείνοντας στο συγγραφέα –εφόσον φυσικά δεν επιθυμεί μία απλή τυπογραφική διόρθωση– συνεργασία με καταξιωμένους επιμελητές με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παραγωγή

Το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 1461. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1476, έκανε την εμφάνισή του στην αγορά και το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά. Ήταν οι Μύθοι του Αισώπου ζωγραφισμένοι από τον Johann Zainner. Για γενιές ολόκληρες ο Αίσωπος και οι Μύθοι του ήταν συνώνυμοι με τις καλύτερες στιγμές της παιδικής λογοτεχνίας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει άπειρα βιβλία για παιδιά με χιλιάδες διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις και παραλλαγές. Τώρα πια είναι σχεδόν αδύνατον να βρει κανείς παιδικό βιβλίο χωρίς εικόνες. Παρ’ όλα αυτά, έχουν γίνει σχετικά λίγες μελέτες για την επίδραση που έχει η εικόνα σε ένα παιδί, κι ακόμη λιγότερες για τις προτιμήσεις των παιδιών σε ό,τι αφορά στην εικονογράφηση.

Έτσι, η καλή και η κακή εικονογράφηση είναι κάτι που καθορίζεται από τους ενηλίκους. Τα βιβλία γράφονται, εικονογραφούνται, παράγονται κι εντέλει αγοράζονται από ενηλίκους, άρα, η τελική επιλογή τούς ανήκει. Στην πραγματικότητα, ακόμη κι ο αριθμός των αντιτύπων που πουλάει ένα βιβλίο αντανακλά τις προτιμήσεις των γονέων και κυρίως των μαμάδων που το επιλέγουν. Τι είναι όμως αυτό που κάνει ένα βιβλίο πιο ελκυστικό για το ίδιο το παιδί; Τι το βοηθά στην κατανόηση του κειμένου; Ποιο είδος εικονογράφησης το διεγείρει ευκολότερα συναισθηματικά και το συγκινεί; Τι εξασκεί περισσότερο τη μνήμη του;

Σε μελέτη που παρουσιάστηκε στο Reading Psychology, εξετάστηκαν οι προτιμήσεις των παιδιών σε διαφορετικά είδη εικονογράφησης. H πρώτη εκτίμηση ήταν ότι τα παιδιά προτιμούν τις εικονογραφήσεις εκείνες που έχουν φωτεινά και ζωηρά χρώματα, σε αντίθεση με τις μουντές και πιο σκοτεινές. Επίσης προτιμούν εκείνες τις εικονογραφήσεις που οι χαρακτήρες τους έχουν κάτι αστείο, μια λεπτή απόχρωση χιούμορ, ίσως, και απωθούνται από τις θλιμμένες φιγούρες με τους γκρίζους τόνους.

Όμως, παρότι αυτά συνιστούσαν μια γενική εκτίμηση των προτιμήσεών τους, πάλι δεν έδειχναν κάτι για τη φύση της αλληλεπίδρασης της εικόνας με το κείμενο, ούτε πρότειναν τρόπους ώστε να μπορεί ο γραπτός λόγος γίνει καλύτερα κατανοητός με τη βοήθεια της εικόνας. Έτσι, σε δεύτερο επίπεδο, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά κατανοούν σαφώς καλύτερα ένα κείμενο χωρίς εικόνες απ’ ό,τι τα μικρότερα, εντούτοις όλα, ανεξαιρέτως, επεξεργάζονται ευκολότερα νοητικά τα βιβλία εκείνα που το κείμενό τους συνοδεύεται από εικόνες.

Το παράδοξο δε στα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν πως παρουσίασαν τον ίδιο βαθμό κατανόησης του κειμένου, ανεξάρτητα από το είδος της εικονογράφησης και την τεχνική (αφηρημένη ή ρεαλιστική, ζωηρά χρώματα ή μουντές αποχρώσεις κ.λπ.), μολονότι το κριτήριό τους για αυτό που τα ίδια θεωρούν ελκυστικό στις ζωγραφιές παρέμενε σαφές.

Εμείς θα διαβάσουμε το έργο σας και θα σας προτείνουμε το ύφος της εικονογράφησης που θεωρούμε ότι ταιριάζει περισσότερο στον τρόπο γραφής και το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στους μικρούς αναγνώστες σας. Το κόστος της εικονογράφησης είναι κάτι που θα καθοριστεί από την τεχνική που θα ακολουθηθεί, τον αριθμό των εικόνων, αν είναι έγχρωμή ή μονόχρωμη αλλά και το μέγεθος των εικόνων.

Η ορολογία που χρησιμοποιείται για την εικονογράφηση ενός βιβλίου είναι η εξής:

 • Σαλόνι: Σαλόνι ονομάζουμε μια εικόνα που καταλαμβάνει δύο σελίδες (αριστερή και δεξιά), πάνω στην οποία έχει προβλεφθεί χώρος για το κείμενο.

 • Ολοσέλιδη: Ολοσέλιδη είναι η εικόνα που, όπως λέει και η λέξη, πιάνει μία ολόκληρη σελίδα (συνήθως είναι χωρίς κείμενο).

 • Ημισέλιδη: Ημισέλιδη είναι η εικονογράφηση μισής σελίδας, προκειμένου στην πάνω ή στην κάτω μεριά της να υπάρχει κείμενο.

 • Βινιέτες: βινιέτες ονομάζονται τα μικρά διακοσμητικά στοιχεία που συνήθως τοποθετούνται στην αρχή ή στο τέλος των κεφαλαίων.

Εδώ υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία επιλογών. Μπορεί να είναι κάτι πραγματικά απλό, από μία απλή σύνθεση, έναν πίνακα ζωγραφικής ή μια φωτογραφική σύνθεση υψηλής αισθητικής. Σε κάθε περίπτωση αυτά που θα λάβουμε υπόψη μας είναι:

 1. το κείμενο και η εικόνα που θα το αντανακλά καλύτερα,
 2. η δική σας προσωπικότητα,
 3. η υψηλή αισθητική, η οποία για το Υδροπλάνο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα,
 4. η μοναδικότητά του.

Όμως, η τελική επιλογή θα είναι δική σας! Αυτός είναι και ο λόγος που θα δείτε τρία προσχέδια πριν καταλήξετε σε αυτό που σας αντιπροσωπεύει καλύτερα.

Εμείς στο Yδροπλάνο δεν εφησυχάζουμε. Ενημερωνόμαστε διαρκώς για τις νέες τάσεις στην τυπογραφία και αναζητούμε διαρκώς εκείνες τις καινοτομίες που θα κάνουν το έργο σας να ξεχωρίσει. Έχουμε να σας επιδείξουμε μία μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων που μπορούν να συγκριθούν ακόμα και με τις πιο εξεζητημένες εκδόσεις του εξωτερικού. Με σεβασμό στο έργο και την προσωπικότητά σας θα προτείνουμε τις τεχνικές προδιαγραφές που θεωρούμε ότι θα αναδείξουν το έργο σας καλύτερα, και σε συνεννόηση μαζί σας θα καταλήξουμε στην πιο συμφέρουσα αλλά και πιο καλαίσθητη δυνατή επιλογή.

Αυτό περιλαμβάνει την επιλογή χαρτιού, το είδος της πλαστικοποίησης που θα χρησιμοποιήσουμε για το εξώφυλλο ή ακόμα και τεχνικές γκλίτερ που μπορούν να μπουν στους τίτλους ή σε επιμέρους σημεία. Οι επιλογές είναι αμέτρητες και για όλες υπάρχουν δείγματα που θα δούμε και θα συναποφασίσουμε.

Προβολή

Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι για δύο. Κι εσύ μόλις τελείωσες το δικό σου και νιώθεις πως ήρθε η ώρα να το αφήσεις να ξεκινήσει το ταξίδι του. Κι εδώ αρχίζει η μαγεία! Γιατί κάθε φορά που κάποιος θα παίρνει το βιβλίο σου και θα ξεκινάει την ανάγνωση, αυτό θα τον πηγαίνει σε μέρη διαφορετικά. Θα τον περνά μέσα από μονοπάτια που σχετίζονται με τη διάθεση, τα βιώματα, τις εμπειρίες, τη συναισθηματική φόρτιση αλλά και τη στιγμή που το διαβάζει. Οι ήρωές σου θα ζουν και θα αφηγούνται τις περιπέτειές τους, μόνο για εκείνον. Αυτό είναι που κάνει το ταξίδι, ανάμεσα στον δημιουργό και τον αναγνώστη, πραγματικά συναρπαστικό. Εσύ θα είσαι εκεί μαζί με τον αναγνώστη για να ξαναζήσεις τη δική σου ιστορία με έναν τρόπο που ίσως να μην είχες ποτέ σου φανταστεί κι εκείνος θα παρασυρθεί από τις λέξεις σου και θα βιώσει την αφήγηση με έναν τρόπο, κυριολεκτικά, μοναδικό.
Η συγγραφή και η έκδοση ενός βιβλίου, δίνει τη δυνατότητα στον δημιουργό να συνομιλήσει μέσα από τις σελίδες του με ανθρώπους που ίσως να μην γνωρίσει ποτέ και να τους παρασύρει να ζήσουν μέσα σε έναν κόσμο που έπλασε από την αρχή.

Όμως, όσο καλό κι αν είναι ένα βιβλίο είναι αδύνατον να ξεχωρίσει αν δεν υπάρχει η ανάλογη προβολή. Η Εθνική Βιβλιοθήκη κάθε χρόνο παραχωρεί 17.000 αριθμούς ISBN, που ακόμα κι αν δεν αντιστοιχούν στον αριθμό των βιβλίων που τελικά εκδίδονται, είναι ένα στοιχείο που καταδεικνύει την τεράστια βιβλιοπαραγωγή της χώρας μας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το 2000 μέχρι το 2015, στην Ελλάδα εκδόθηκαν 140.000 βιβλία. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που θα κάνει ένα βιβλίο να ξεχωρίσει ανάμεσα στα τόσα άλλα;

Ένα από τα κύρια μελήματα του Υδροπλάνου είναι ακριβώς αυτό! Οι φιλοδοξίες μας δεν περιορίζονται σε μια καλαίσθητη και σωστά επιμελημένη έκδοση. Στόχος μας είναι τα βιβλία που επιλέγουμε να εκδώσουμε να ταξιδέψουν όσο πιο μακριά μπορούν. Θεωρείτε τυχαίο ότι διαλέξαμε το όνομα Υδροπλάνο για τον εκδοτικό μας; Δεν είναι! Τα σχέδιά μας είναι μεγάλα και το καλό είναι πως έχουμε τα μέσα και τους κατάλληλους ανθρώπους για να τα υλοποιήσουν. Έτσι, εκτός από την έκδοση του βιβλίου, αυτά που μπορούμε να σας προσφέρουμε είναι πρώτα απ’ όλα:

 • Συνέντευξη στην Αναστασία Κορινθίου και την ομάδα της στην επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους», που έρχεται από το ΑΙΓΑΙΟ ΤV και εκπέμπεται πανελλαδικά μέσω της πλατφόρμας του ΟΤΕ TV. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό, ανεξάρτητα αν είστε πρωτοεμφανιζόμενος ή ήδη καταξιωμένος συγγραφέας, να έχετε επαφή με το κοινό σας. Η γνωριμία μαζί του και η προσωπικότητά σας, έχει σίγουρα πολλά να προσφέρει στην προώθηση του έργου σας. Σε όλους μας αρέσει να γνωρίζουμε το πώς και το γιατί γράφτηκε ένα βιβλίο και τι αυτό σημαίνει για τον δημιουργό του.
 • Μια σωστά οργανωμένη παρουσίαση του βιβλίου σας σε πολυχώρους που ταιριάζουν με το ύφος και το είδος του πονήματός σας. Με τους κατάλληλους ομιλητές που θα γνωρίζουν καλά το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεστε και, φυσικά, την τεχνική υποδομή που τυχόν θα χρειαστεί για να αναδειχθεί καλύτερα η δουλειά σας. Με ηθοποιούς που θα κάνουν την ανάγνωση κάποιων αποσπασμάτων πραγματική εμπειρία. Και θα είμαστε εκεί για σας, από τη δημιουργία των προσκλήσεων -έντυπων και ηλεκτρονικών- μέχρι τη στιγμή που θα σας καμαρώνουμε καθώς θα υπογράφετε τα αντίτυπα των βιβλίων σας.
 • Κάθε καλή παρουσίαση προϋποθέτει έναν άριστο σχεδιασμό και πολλή δουλειά ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο. Η πρώτη φορά που ένα βιβλίο παρουσιάζεται στο κοινό είναι πραγματικά σημαντική. Πάρτε ως δεδομένο, λοιπόν, πως αυτή θα καλυφθεί από εμάς επαγγελματικά, ώστε λίγες ημέρες αργότερα να σας παραδώσουμε φωτογραφικό αλλά και βιντεοσκοπημένο υλικό από την παρουσίαση. Υλικό που με την άδειά σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δελτία τύπου που θα ακολουθήσουν σε περιοδικά και εφημερίδες και που θα ανέβει στο site αλλά και στο κανάλι μας στο YouTube.
 • Η ομάδα δημοσίων σχέσεων του Υδροπλάνου θα αναλάβει να συντάξει για το βιβλίο σας δελτία τύπου που θα προωθήσει σε εφημερίδες και περιοδικά με τα οποία συνεργαζόμαστε, αλλά και όχι μόνο. Sites και blogs που ασχολούνται με το βιβλίο θα βοηθήσουν στην προβολή του.
 • Κάθε συγγραφέας μας θα έχει την προσωπική του σελίδα στο site του Υδροπλάνου που θα έχει συγκεντρωμένο όλο το προωθητικό υλικό (βιογραφικό, δελτία τύπου, φωτογραφίες, video, εξώφυλλο βιβλίου με σύνδεση στη σελίδα του βιβλίου κλπ).
 • Υπάρχουν πραγματικά μεγάλες διαδικτυακές ομάδες που ασχολούνται με το βιβλίο όπως και βιβλιοφιλικά blogs στα οποία μπορεί να γίνει εκτενής αναφορά και παρουσίαση του έργου σας. Και, φυσικά, αυτό να αποτελέσει και θέμα συζήτησης σε κάποια από τις αμέτρητες λέσχες ανάγνωσης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.
 • Πιστεύουμε πολύ στη δύναμη των social media. Έτσι, θα δείτε το βιβλίο σας να φιγουράρει και στα instastories λογαριασμών βιβλιοκριτικών κι άλλων ανθρώπων της τέχνης που το διάβασαν, τους άρεσε και το προτείνουν.
 • Επίσης, μπορούμε να αναλάβουμε την διαχείριση των δικών σας social media λογαριασμών για να έχετε την καλύτερη δυνατή παρουσία.
 • Όχι, δε σταματάμε μόνο στα παραπάνω. Ανεξάρτητα αν το βιβλίο σας απευθύνεται σε παιδιά ή ενήλικες εμείς μπορούμε να το επενδύσουμε και μουσικά. Καταξιωμένοι μουσικοί θα αναλάβουν σύνθεση, στίχους και τραγούδι που θα γραφτούν αποκλειστικά πάνω στην πλοκή του βιβλίου σας.
 • Φυσικά, δεν θα περιοριστούμε στην έκδοση σελιδοδεικτών για την προώθηση του βιβλίου σας εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πρωτότυπα δώρα που θα δοθούν ακόμα και μέσα από διαγωνισμούς που θα δημιουργήσουμε αποκλειστικά για σας.

Κι είμαστε ακόμα στην αρχή…

Εφόσον το επιθυμείτε, μπορούμε να ανεβάσουμε τα βιβλία σας στα πιο δημοφιλή καταστήματα για ebooks (iBooks & Amazon)

Διάθεση & Διανομή

Αφότου λοιπόν ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία παραγωγής ενός βιβλίου και παραδοθούν τα αντίτυπα στις εγκαταστάσεις μας, τότε ενεργοποιείται ο ρόλος του υπεύθυνου διανομής. Είναι αυτός που θα επικοινωνήσει με φυσικά και διαδικτυακά βιβλιοπωλεία, εξασφαλίζοντας ότι το βιβλίο θα είναι διαθέσιμο είτε στις προθήκες αυτών είτε κατόπιν παραγγελίας μέσα σε λίγες μέρες!!!